Oavsett vad du planerar att äta så är måltiden lämplig att äta samtidigt som man dricker vin, enligt italienska standardmått. Den perfekta måltiden serveras alltid med ett glas vin och vatten vid sidan. Det är en konst att lära sig vilket vin som passar bra till vilken typ av mat. En del viner är mer lämpliga att dricka tillsammans med fisk medan andra är lämpade för pasta. Man dricker till och med vin till pizza. Oftast är det ett vitt vin som går tillsammans med pizzan men italienarna är svaga för rött. Italienarna är svaga för husets vin när de äter ute, oftast är detta ett vin som passar bra med alla typer av rätter.

När du tillagar italiensk mat är det ett måste att servera vin till maten, om du använder dig av vin i maten är det av tradition samma vin som ska drickas till maten för att smakerna ska komma fram på bästa sätt. I samband med att du bestämmer dig för vilket vin som du ska dricka till maten är det klokt att tänka på var rätten du tillagar kommer ifrån, om du till exempel tillagar en rätt som har sitt ursprung i Toscana är det möjligt att toscanska viner är det bästa du kan dricka till maten. Viner i norra Italien är ofta lite surare än de från södern. Södern är kända för söta viner och även detta är i grund och botten en smakfråga. I Italien är det omöjligt att hitta viner från andra länder och alla viner som du köper i mataffärerna är Italienska viner.

Därför är även italienska viner fantastiska att ha till italiensk mat, det blir nämligen inte mer italienskt än så. Man har en annan syn på alkohol än man har i Sverige. Det är vanligt att man dricker ett glas vin till maten, och det räcker så.