Pasta är ofta det första man lär sig att laga som barn och någonting som alla kan bemästra i någon typ av grad. Att tillaga pasta på rätt vis inom den italienska matlagningen är dock en konst men någonting som det är väl värt att lära sig om du är intresserad av italiensk matlagning. Det är inte svårt att ändra sina vanor när det kommer till pasta när du upptäcker hur fantastisk god den kommer att bli. Dessa knep kan du även använda dig av när du tillagar annan typ av mat.

Först och främst så ska vattnet koka utan lock, det ska vara rikligt saltat och du ska ha en skvätt olivolja i. Oljan är till för att pastan inte ska koka ihop och är extra användbart när man kokar spagetti. Vilken pastasort du ska välja beror på vilken typ av mat som du ska laga. Spagetti passar bra till väldigt finfördelade såser. Pasta som är rörformad är tänkt att suga upp mat och passar till exempel bra i sallader men även i tjocka köttsåser. Det är bra att låta pastan koka ihop med resten av maten. Skruvad pasta fungerar bra med till exempel pesto och den är bra på att dra till sig sås. Första knepet är alltså att välja rätt pasta till rätt maträtt.

De allra flesta kokar pastan för länge, pastan ska ha både sin textur och sitt tuggmotstånd kvar. Den ska alltså vara al dente, hur al dente du vill ha den är dock en smakfråga och du bör ta av pastan från plattan precis innan den är perfekt, (den ska ha kokat hela tiden) anledningen är att pasta fortsätter att tillagas en liten stund av sin egen värme. Spara gärna en del av vattnet som du har kokat pastan i till såsen, då kommer du att få en godare pastasås.