När man tänker på italiensk mat är det oftast pizzan och pastan som står i centrum, detta är inte helt fel, både pizza och pasta är djupt älskade i Italien. Det finns dock mycket mer som hör till den italienska maten och som man behöver ta i beaktan när det kommer till den italienska kulturen. Du kan nämligen missa fantastisk italiensk mat om du endast håller dig till pizzan och pastan. Skaldjur, fisk och kräftor är fantastiska exempel på italiensk mat. Man äter allt från bläckfisk till olika exotiska fiskar. Detta kallas “frutta di mare”, det vill säga havets frukter och är otroligt populärt.

Man tillagar även kyckling på många olika sätt, det är vanligt att man använder sig av enkla ingredienser och smaker samtidigt som matlagningsmetoderna tar fram de allra mest fantastiska smakerna. Ravioli kan räknas som pasta på många sätt, du kan dock äta som exempel pumpafylld ravioli och om du är en dyrkare av tryffel kommer du upptäcka att man på många olika sätt använder sig av detta i matlagningen.

Det är vanligt att man äter aptitretare på olika sätt och om du beställer en drink kan du räkna med att få små kanapéer som du kan äta på vid sidan av. Dessa kan vara allt från oliver till minipizzor och skorpor med olika typer av topping. Ost är en otroligt stor del av den italienska kulturen och det är vanligt att man satsar på ostar med mycket stark smak. Getost är väldigt populärt. Smör är inte vanligt i södern men i norra Italien är det vanligt att man använder smör och grädde i maten.

Bröd i alla dess former och med alla typer av fullkorn är älskade i det italienska köket och att blanda pasta med potatis är faktiskt en klassisk italiensk rätt som du bör testa på.