I Italien står maten i centrum och det är viktigt att man tar tid på sig att äta. Mat är aldrig någonting som bör stressas på. Italienarnas matvanor skiljer sig en hel del från de svenska matvanorna. Här kan du läsa mer om de olika måltiderna. Italienarna börjar ofta morgonen med en bakelse. Det är vanligt att man äter en söt nutella crossiant och dricker en cappuchino till frukost. Crossianten innehåller förutom nutella mest luft vilket gör att det är en väldigt lätt frukost. Cappuchino är det okej att dricka ända fram till lunch.

Då detta inte är något som man håller sig på under många timmar är det vanligt att man äter en extra frukost. Lunchen är det dags för från 13 till 16 och detta är dagens största måltid. Man äter aldrig pizza till lunch, däremot kan man äta en stor pastamåltid som serveras med bröd. Det håller man sig på länge.

Efter lunchen äter man även en frukt. Oftast har man redan ätit så pass mycket att magen känns som att den ska sprängas, men en frukt går alltid ned. Middag äter man efter klockan 20 på kvällen. Det är ofta något lättare som till exempel en sallad, bruschetta (som även kan användas som förrätt) eller frukt.

Om man går ut och äter kan man äta pizza till middag. Pizza är social mat och italienarna lagar aldrig pizza hemma. Det är vanligt att man äter flera olika måltider under en och samma. Du börjar med en förrätt som till exempel är en brushetta. Detta är bröd med tomat stekt i olja och vitlök och är väldigt populärt. Därefter äter du huvudrätten som oftast är pasta eller pizza. Sist men inte minst äter man även en efterrätt. Efter maten dricker man espresso.

Om man dricker kaffe under dagen gör man detta stående.