I Italien använder man sig av gasspisar och lagar alltså all mat på eld. Det är en vanlig åsikt att mat som tillagas på eld tillagas bättre än den som tillagas på elektriska spisar. Det finns en passion kring matlagningen som är svår att återfinna i något annat land. Även om du inte har möjlighet att använda dig av en gasspis kan du laga en fantastisk arrabbiata eller tomatsås enligt italienska regler och din egen smak.

När du tillagar en arrabbiata ska du använda dig av färska tomater, strunta fullkomligt i tomat på burk och tomatpure. Använd dig istället av ett par stycken färska tomater som du har köpt i affären eller odlat i din egen trädgård. Kom ihåg att ju naturligare råvaror du kan använda, desto bättre kommer smaken att bli.

Du kan antingen koka tomaterna hela med lite vatten, eller så kan du skära dem i bitar för att skynda på processen. Du kommer vara tvungen att mosa tomaterna eftersom de blir mjuka. Många italienare skulle välja att skära tomaterna och plocka ut kärnorna. Man anser nämligen att kärnorna i alla typer av frukter har en bitter smak och därför kommer du att få en sötare smak på din tomatsås genom att kärna ur tomaterna.

När det ser ut som en tomatsås är det dags för dig att tillsätta olivolja. Även detta gör du efter smak. Här är det bättre att vara sparsam och tillsätta allt eftersom. Din pastasås bör dock vara oljig. Även basilika och vitlök tillsätts allt eftersom och ju färskare råvaror du använder desto bättre. Färsk basilika och färsk vitlök kommer därför att ge mycket mer smak än kryddor. Om du istället vill tillaga en arrabbiata ska du tillsätta färsk persilja istället för basilika och därefter lite färsk chili. Låt allt koka ihop och du har en fantastisk äkta italiensk pastasås.